Meglepő adat az egy főre eső sörfogyasztás világranglistájában

Meglepő adat az egy főre eső sörfogyasztás világranglistájában

Legutóbbi posztunkban azzal foglalkoztunk, hogy megállapítsuk, hogy a felnőtt magyar lakosság hány forintot költ el átlagosan egy évben sörre.

Most a mértékegységet literre cseréljük, és a perspektívát is világviszonylatban határozzuk meg.

Ha az a kérdés, hogy hol fogyasztják/termelik/gyártják stb. a legtöbb xy terméked, az esetek 99%-ban egyszerű a válasz: Kína. Ha azt kérdezzük, hogy hol fogyasztják a legtöbb sört, a válasz beleillik a 99%-ba: Kína. A statista 2018-as adatai alapján Kínában több mint 43 milliárd liter sör fogyott 2018-ban. (Magyarországon 639 millió liter, 2016)

Az egy főre eső adatok azonban már adott népcsoportokra jellemző kulturális összehasonlításokban is segítenek, ezért ez, hacsak nem makro elemzéseket teszünk, akkor hasznosabb általában.

Az egy főre jutó sörfogyasztásban a csehek vezetnek (143,3 liter), talán nem is véletlen a cseh sörök brand értéke. És talán az osztrák harmadik hely (106 liter/fő) és német negyedik hely (104,2 liter/fő) sem meglepő. A magyar egy főre jutó fogyasztás kevesebb, mint a cseh egy főre jutó adat fele.

A második helyezettre mi bevalljuk nem gondoltunk, ezért külön is bemutatjuk, hogy mit kell tudni róla.

Lakosság tekintetében Szlovénia méretű ország (valójában ~30 %-kal nagyobb, 2,6 millió fő), területét tekintve nyolcszor nagyobb mint Magyarország. A legmelegebb (30 °C fok fölötti) nyári hónapjai a december és a január, de júliusban és augusztusban is 25 °C körüli a hőmérséklet. Az ország hivatalos nyelve az angol, a lakosság 80 százaléka keresztény. Jelentős az exportorientált bányászata, lévén, hogy ércekben gazdag ország. Egy főre jutó GDP tekintetében a magyar adat kicsivel több mint egyharmada (36,75%). Korábban német gyarmatként, később dél-afrikai megszállás alatt működött az ország, gazdaságilag ma is erősen kötődik a Dél-Afrikai Köztársasághoz.

Ez az ország nem más, mint Namíbia.

A Corporaise 2019 is a sörpiacnak szenteli a figyelmét.

Mutasd meg, hogy te hogyan irányítanál egy sörpiacon működő vállalatot. Nézd meg a játék sztoriját.
vagy nevezz a versenyre

Maximulation Business Simulation Games Kft.
Phone: +36 20 489 4774
Istvánmezei út 2/C
Budapest