az állásinterjún

Utolsó éves egyetemista vagy. Már megcsináltál minden tárgyat, a szakdolgozatodat is leadtad. Valószínűleg a záróvizsgád is simán meglesz. Diplomára egyelőre mégsem számíthatsz, mert nincs meg a nyelvvizsgád. Amíg az összejön, nem ülsz a babérjaidon.

Vagyis ülsz, de egy állásinterjún.

Ott ül veled szemben a hazai sörgyártás legendája.

Peter Seres.

Peter.

Seres.

Személyesen. Tulajdonképpen ebben semmi különleges nincs, hiszen ő arról híres, hogy minden egyes új jelentkezőt személyesen meg akar hallgatni. Te már átmentél a két első szűrőn, és minden esélyed megvan rá, hogy bekerülj a cég vezetői utánpótlás programjába.

Természetesen meghallgatod a legunalmasabb HR kérdéseket, és válaszolsz is rá az előre betanult, és remélhetőleg természetesnek ható módon. Igen. A reakciók alapján úgy látod, hogy működik.

És akkor végre megszólal az eddig csak faarccal ülő Mr. Seres is.

A sör sokaknak csak valami széndioxidban dús, maláta alapú, alkoholtartalmú ital. De a sör nekem azt jelentette, hogy nyáron napi háromszor biciklire ülhettem és eltekerhettem a 10 percnyire lévő kisboltba, hogy telepakoljam sörrel. Éppen építkeztünk, és hát mi lenne a legjobb béren kívüli juttatás, mint a 30 fokos melegben felszolgált 6-8 fokos ital? Kellett tehát a kőműveseknek. Természetesen a leggagyibb, világos sört vettem, talán Filléres, vagy valami hasonló volt a neve. 10 éves lehettem, de kit érdekelt akkoriban, hogy egy tízéves 8 üveg sört vesz. Azon a nyáron értettem meg, hogy mit jelent a sör. A sör motivációt jelent. A motiváció teljesítményt jelent. A teljesítmény pénzt jelent. A sör pénz. Neked mit jelent a sör?

Lehetőséget.

És még mondtál pár értelmetlen félmondatot, de végül Mr. Seres nevetése szakított félbe, aki összecsapta az előtte heverő dossziét. És megköszönte, hogy eljöttél, majd közölte, hogy egy héten belül értesítenek. De azért a kacsintása megnyugtatott. 

~700 munkanappal mögötted

Szóval mi is az a sör? Már nem is emlékszel mit mondtál Mr. Seres kérdésére, de az biztos, hogy azóta inkább azt mondanád, hogy rohadt sok munka. Mióta megkaptad a munkát, az elmúlt három évet azzal töltötted, hogy beleásd magad ebbe az iparágba és hogy részletekbe menően megismerd Mr. Seres titkát, hogy mitől olyan ász a szakmában.

Az biztos, hogy bár mindig is tudtad, hogy csíp az öreg, de őszintén meglepődtél, amikor behívott az irodájába, és elmesélte neked, hogy a legújabb üzleti tervét, mert mindenki tudja a cégnél, hogy a stratégiát nagyon zárt körben szokta csak megbeszélni, és akkor is leginkább csak közli az elvárásait és a követendő stratégiát, de véleményt a legritkább esetben kér vagy hallgat meg.

Az új piacról hamar kiderül, hogy egy ’60 éve fennálló korlátozás eltörlése miatt új lehetőséget jelent majd, amivel vélhetően az öt legnagyobb versenytársunk is élni fog. És ekkor Mr. Seres megkérdez, hogy mit gondolsz, milyen stratégiával kellene berobbanni a piacon?

Egy pillanatnyi hezitálás után olyan pitch-et tolsz, hogy Mr. Seres láthatóan előreemelkedik a bőrfoteléből. Majd neked szegezi:

Rendben. Tetszik. Nem a nyereség a cél, de legalább nullszaldóra kell kihozni az első évet. Azt szeretném, ha letarolnád a piacot, és a miénk lenne a legnagyobb részesedés a piacon. Vállalod a feladatot?

Maximulation Business Simulation Games Kft.
Phone: +36 20 489 4774
Istvánmezei út 2/C
Budapest